Smardz jadalny

  • T33
  • Morchella esculenta
Kategoria:

Opis

Smardz jadalny, smardz zwyczajny, gatunek grzybów należący do rodziny smardzowatych.

Główka

Przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej (czasami szara lub prawie czarna), o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi alweolami (wnękami) na powierzchni, między którymi żeberka ułożone są w sposób niewyróżniający żadnego kierunku.

Trzon

Długości 2–6 cm i 2–4 cm średnicy. Barwy kremowej, żółtej lub białawy, pusty w środku, o powierzchni chropowatej lub ziarnistej. U dojrzałych owocników podstawa trzonu jest rozszerzona i pofałdowana.

Miąższ

Białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni.

Informacje dodatkowe

Kultury mateczne

szalka Petriego

Rodzaj grzybni

kołeczki, ziarno