Magiczny świat grzybów

Przepisy kulinarne

Wybrane ciekawe przepisy kulinarne na dania z boczniaka. A’la schabowy SKŁADNIKI: 8 – 12 kapeluszy boczniaka, 2 jajka, tarta bułka, 2 łyżeczki vegety, tłuszcz. Kapelusze umyć pod bieżącą wodą, większe kapelusze przy trzonie zbić młotkiem. Jajka rozbić z wegetą, grzyby obtaczać w jajku i w bułce, smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano jak schabowe. Boczniaki […]
Czytaj więcej

Internetowa encyklopedia

Boczniak (Pleurotus), rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych (Pleurotaceae), z klasy podstawczaków, obejmujący około 10 gatunków o owocnikach w postaci szarobrązowego kapelusza (o średnicy do 20 cm) zwężającego się w trzon, z hymenoforem blaszkowatym. Boczniaki rosną w kępkach, ułożone dachówkowato, najczęściej na pniach drzew lub na ściętych pniakach, przyrośnięte do nich bokiem (stąd nazwa). Najbardziej rozpowszechniony […]
Czytaj więcej

Boczniak ostrygowaty – walory konsumpcyjne

Boczniak ostrygowany – (Pleurotus ostreatus) jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Jest grzybem ekologicznym o wysokich walorach konsumpcyjnych. Zawiera białko, witaminy (zwłaszcza z grupy B: B2, B6), duże ilości witaminy PP, kwas foliowy, mikroelementy oraz związki mineralne (fosfor, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, miedz). W owocnikach boczniaka stwierdzono obecność B-d-glukanolu – substancji działającej przeciwnowotworowo […]
Czytaj więcej
Cart

Brak produktów w koszyku.