Boczniak ostrygowaty – walory konsumpcyjne

Boczniak ostrygowany – (Pleurotus ostreatus) jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Jest grzybem ekologicznym o wysokich walorach konsumpcyjnych. Zawiera białko, witaminy (zwłaszcza z grupy B: B2, B6), duże ilości witaminy PP, kwas foliowy, mikroelementy oraz związki mineralne (fosfor, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, miedz). W owocnikach boczniaka stwierdzono obecność B-d-glukanolu – substancji działającej przeciwnowotworowo oraz enzymów obniżających poziom cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wykazują, ze spożywanie produktów zawierających kwas foliowy i witaminę B6 obniża ryzyko chorób układu krążenia nawet o polowe. Grzyby możemy spożywać świeże, mrozić, suszyć, solić, kwasic, marynować. Najsmaczniejsze są młode grzyby, zazwyczaj spożywa się same kapelusze. Świeże boczniaki można wykorzystywać do przyrządzania dań gotowanych, duszonych i smażonych. Sporządza się z nich m. in. przystawki zimne i gorące, zupy, flaczki, zapiekanki, omlety, farsze do pierogów i naleśników. Za najsmaczniejsze uchodzą boczniaki smażone a la schabowy. Jest to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Boczniak posiada wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu. W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B (niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego (40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi. Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%). W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywna substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu.

U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.

W Czechach na skalę przemysłową produkuje się leki dietetyczne: Hliveta Eritaden, Pleurotus 600 oraz Vitaglukan.

Cart

Brak produktów w koszyku.